Ziua României pe Broadway – a XX-a Ediție – Sâmbătă 18 Mai, 2019

Festival

Ediția a XX-a a Zilei României de pe Broadway a avut loc sâmbătă, 18 mai 2019, și a inclus unul dintre cele mai memorabile și variate programe de până acum. Mai multi artiști renumiți au participat, printre care: Mirel Manea și Orchestra, George Rotaru, Maria Loga, Brandusa Covalciuc Iuliana Roata si Valeria Arnautu. De asemenea am fost onorați de performanțele Ansamblului Banatul, si spectacolului de balet al Operei Române. Am fost cu totii impresionati de dansurile Aromane ale Ansamblul Pilisterlu si de cântecele tradiționale de nuntă Aromână in interpretarea lui Stelian Arau. Trio-ul Luc Moutin Jazz din NY ne-a încântat cu o rutina clasica de jazz românesc , iar talentata Natalia a re-editat momentul excepțional de la "Romanii au talent" adaugand și multe alte producții originale.

Cuvantul de deschidere al festivalului a fost rostit de unul dintre veteranii festivalului, eminența sa ambasadorul Ion Jinga. Un numar extrem de impresionant a fost cel al Regimentului Cadet al JROT urmată de apariția specială a următorului candidat la poziția de ambasador al SUA în România. A urmat un moment spiritual remarcabil tinut de către Bisericile din New York, după care au fost citite câteva mesaje inspirate din birourile eminentei sale cardinalul Timotei Dolan și senatorului de NY Kirsten Gillibrand.

Minunata zi de primavara a contribuit la amploarea evenimentului din acest an, aducând cu el un număr record de români și americani din toate Statele Unite și turiști din peste 100 de țări. Evenimentul a avut peste 27.000 de participanți făcând ediția aniversară de 20 de ani a Festivalului Zilei României de pe Broadway un succes răsunător.

Parteneri

Festival

RABCUS Fratii Minovici Foundation Bank of America
MIC & Associates Romanian National Tourist Office Epure Lizac
Serviciul de Salvare Bucuresti Northwell Health MDRT
Mount Sinai Fundatia Universitara Carol I Johns Hopkins Medicine

Mesajul Producatorului

Festival

Stefan Minovici "Am creat acest eveniment special pentru poporul și țara în care m-am născut și am crescut in onoarea strămoșilor noștri și a iubitei noastre Romanii.

Ediția noastră aniversara a doua decenii de la lansare reprezintă o celebrare specială de impliniri și progrese remarcabile între comunitățile noastre din Statele Unite și Canada si Romania. Am început prima noastră ediție a Festivalului în anul 2000, cu Regele Mihai și Regina Ana a României, care prezidat peste Diaspora noastră din audienta și mulți alti New Yorkezi. Legendarul Ilie Năstase a jucat tenis pe asfaltul de pe Wall Street, iar primarul Rudy Giuliani ne-a dat binecuvântarea și oferit licenta pentru realizarea noastră istorică. Începând cu acea zi din 2000, legătura dintre cele două națiuni a devenit extrem de puternică pe măsură ce România a aderat la NATO și UE ca membru permanent.

Astăzi, Festivalul este organizat și administrat de catre Consiliul de Afaceri Româno-American (RABC) și continuă să se inspire sa motiveze sa dezvolte, si sa cultive cele mai bune valori și tradiții, oportunități si realizari.

Bine ați revenit la ediția XX a Zilei României de pe Broadway Festival și vă mulțumim că v-ați alăturat! Împreună vom sărbători douăzeci de ani de putere și unitate în Financial District, de la Broadway și Wall Street până la Bowling Green Park.

Sunt onorat de sprijinul vostru continuu și nemarginit și rămân vesnic recunoscător românilor din întreaga lume pentru încrederea și suportul oferit Consiliul de Afaceri Româno - American.”

semnatura

Invitati de onoare la editiile trecute

Festival
Daniel Lipinski Hon. Daniel Lipinski
Congressman (D-Ill),
Co-Presedinte al Caucus-ului românesc
în Congresul SUA


"Dragi prieteni,
Doresc sa va adresez un salut calduros cu ocazia celei de-a XVII-a editii a festivalului "Ziua Romaniei pe Broadway". Va doresc sa aveti o zi placuta in care sa sarbatoriti cultura si numeroasele realizari ale Romaniei. Sunt onorat sa ma alatur prietenului si colegului meu, congressman-ul Mike Turner, in calitate de co-presedinte al Caucus-ului pentru Romania din Congresul American. Imi exprim aprecierea si admiratia pentru Domnul Stefan Minovici, pentru Consiliul Romano-American si pentru Dumneavoastra, toti participantii la acest minunat eveniment."
Mai 2017
 
Kirsten-Gillibrand Hon. Kirsten Gillibrand
- Senatoare (D-NY)


"De la Rapsodiile lui George Enescu la lucrările impresionante ale laureatului Premiului Nobel, Eli Wiesel si pana la Festivalul Filmului Românesc, comunitatea românească continuă să contribuie în mod semnificativ la bunăstarea noastră. As dori să- i mulțumesc lui Stefan Minovici pentru viziunea si dedicația arătate comunități sale si audientei la acest eveniment, oferind posibilitatea de a aprecia si descoperi istoria, cultura si tradiția bogata a României."
Mai 2016
 
George Maior Excelenta Sa
Ambasadorul Romaniei George Maior


"Imi face o deosebita placere sa ma adresez dumneavoastra cu ocazia celei de-a XVII-a editii a festivalului "Ziua Romaniei pe Broadway". In contextul evenimentului organizat astazi la New York, afirm cu convingere ca legatura profunda pe care Romania a construit-o de-a lungul timpului cu SUA este bazata, pe langa demersurile diplomatice si politice, pe dimensiunea culturala si pe interactiunea umana care are in centrul ei activitatea si eforturile comunitatii romanesti din Statele Unite."
Mai 2016
Michael Turner Hon. Mike Turner
Congresman (R-OH),
Co-Presedinte al Caucus-ului românesc
în Congresul SUA


"Este o mare plăcere mă alătur astăzi la cea de a XVI a Festivalului Ziua României și să reiterez sprijinul nostru deplin pentru guvernul dumneavoastră și pentru oamenii din România în Congresul Statelor Unite . Sunt impresionat de dragostea si pasiunea lui Stefan pentru România și poporul său și il felicit pentru această realizare remarcabilă."
Mai 2015
 
Loretta Sanchez Hon. Lorreta Sanchez
Congresswoman (D-CA),
Co-Presedinta
Caucus-ului Romanesc


""Romania este cel mai important aliat al S.U.A. din regiunea Marii Negre, o tara demna care si-a aratat adevarul spirit si valorile ei de-a lungul secolulul in relatia cu prietenul si partenerul ei american. Mi-a facut mare placere sa particip la ce-a dea XV editie a festivalul Romania Broadway si as vrea sa le multumesc organizatorilor, in special lui Stefan Minovici pentru acest efort major si pentru reusita sa." Iunie 2014
 
Wesley Clark Gen. Wesley Clark - Comandantul Fortelor NATO in Europa
(1993 – 1997)


Sunteti o adevarata inspiratie pentru Romanii din intreaga lume, iar Festivalul Ziua Romaniei ajuta aducerea acestui prieten si aliat, NATO, mai aproape de inimile Americanilor.
Mai 2012
Paterson David Paterson
- Guvernatorul
Statului New York
(2008 – 2010)


Declar ziua de 1 Mai – Ziua Nationala a Romaniei, iar luna Mai, luna valorilor Romanesti in Statele Unite ale Americii.
Mai 2010
 
Bloomberg Michael R. Bloomberg -
Primarul Orasului
New York
(2002 – 2013)


Vreau sa multumesc MIC & Associates pentru initiativa, suportul si ajutorul de a creea evenimentul Ziua Romaniei pe Broadway, o celebrare unica a Romanilor de pretutindeni in capitala lumii, New York.
Mai 2009
 
Rudolph Giuliani Rudolf Giuliani
- Primarul Orasului
New York (1994 – 2001)


Acest eveniment unic e
ste o adevarata realizare pentru Romanii din America si o dovada de putere si implicare a natiunii voastre in relatia speciala dintre cele doua tari.
Mai 2006
Ion Iliescu Ion Iliescu
- Presedintele Romaniei
(1992 -1996) &
(2000 – 2004)


Este o adevarata onoare si placere sa particip la acest eveniment si sa fiu aici printre Romanii din America si nu numai. Va multumesc pentru frumoasa invitatie si pentru munca remarcabila Dle. Minovici.
Mai 2002
 
Constantinescu Emil Constantinescu -
Presedintele Romaniei (1996 – 2000)


O adevarata realizare si un mare eveniment pentru Romanii din Statele Unite. In numele guvernului pe care il reprezint, vreau sa multumesc tuturor organizatorilor acestui Festival, in special D-lui. Minovici.
Mai 2002
 
King Michael of Romania Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei

I want to thank Mr. Minovici for his support and dedication and especially for making this very special event happen. My family and I are deeply grateful for your initiative and accomplishments. Long live Romania Day Festival on Broadway!
May 2000

..............................................................................................................................................................................................................................................