Romania Day Festival on Broadway, New York

Istoric

Festival
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2000 - 2010

Editia XIX, Duminica - Mai 14, 2018 — Festivalul Ziua Romaniei pe Broadway

Aniversarea Centenarului României a fost sărbătorită la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Zilei României de pe Broadway - duminică, 20 mai, 2018.

Această ediție specială a reunit peste 100 de celebrități, demnitari și antreprenori din România, care au călătorit la New York special pentru această ocazie. Cântăreți și dansatori celebri din Statele Unite precum și din diferite părți ale României s-au alăturat pe parcursul întregii zile.

Ceremonia de premiere a onorat cel mai bun diplomat român din SUA, cel mai bun om de afaceri româno-american și cel mai valoros membru al Consiliului de Afaceri Româno-American.

Din cele 300 de standuri, 30 au oferit mâncăruri tradiționale românești, cărți, opere de arta, întâlniri cu furnizori de servicii, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și alte posibilități de a explora cultura și valorile românești.

Editia XVIII, Duminica - Mai 14, 2017 — Festivalul Ziua Romaniei pe Broadway

Editia a XVIII- a a Festivalului Romanesc pe Broadway a avut loc duminica, pe data de 14 mai, participantii bucurandu-se de vreme frumoasa si audienta muzicala. Doi dintre membrii consiliului nostrum au fost premiati, Mihai Chiriac primind titlul de " Cel mai bun om de afaceri romano-american", iar Valentin Pipa de "Cel mai valoros membru RABC", pentru puternica si dedicate lor atitudine si support pentru organizatie. Conform primarului orasului New York, 24.000 de personae au participat la festival in acea zi. Alaturi am avut prezenta multor pretiosi oameni, alaturi de mesajele lor transmise organizatiei si publicului, putand mentiona nume precum Excelenta Sa George Maior din Washington DC, Bill de Blasio –reprezentant al primariei, Ioana Costache -consulul general al Romaniei de la New York.

Festivalul a beneficiat de participarea ansablului popular "Maria Tanase" din Dolj si cantareti consacrati precum George Rotaru, Gheorghe Gheorghiu, Valeria Aranutu, Ciprian Cocalia si multi altii.

Festivitatea de premiere

Festival

Romania Festival on Broadway - Awards

Cel Mai Bun Om De Afaceri
Romano-American 2016 Mike Chiriac
Romania Festival on Broadway - Awards

Cel Mai Valoros Membru RABC 2016
Valentin Pipa

Cea de a XVII-a ediție a Festivalului Ziua România a avut loc în faimosul Financial District duminică, 15 mai – într-o atmosfera de sfârșit de toamna si nu de primăvara, cu temperaturi scăzute, ploaie si vanturi puternice. Festivalul adus ca întotdeauna o abundență de autenticitate a culturii și tradițiilor românești pentru români-americani, diaspora noastră și pentru întreaga lume.

Mesaje de la Președintele României Klaus Iohannis, si senatoarea de New York, Kirsten Gillibrand (D) au fost citite de către reprezentanții acestora. Printre oficialii care au participat au fost si E.S. Dr. Ion Jinga - Ambasadorul român la Națiunile Unite, Onorabila Ioana Gabriela Costache, consulul general român la New York, domnul Liviu Jicman, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

Pentru prima dată în istoria Festivalului - premii speciale au fost prezentate în semn de recunoaștere a contribuției excepționale la succesul evenimentului.

Câștigătorii sunt:

Ioana CostacheCiprian Cocalia – Moldova
Cel mai bun cântăreț al Festivalului 2016

Institutul Cultural Român
Cele mai Loial Suporter al Festivalului

Hon. Ioana Gabriela Costache
Diplomatul Anului -
Consulul General al României - NY

Grupul Banatul - Ridgewood, Queens, New York -
Cel mai bun Ansamblul Folcloric

Oficialitati invitate la Festivalul Romania Broadway 2015

Onorabilul Bill de Blasio — Primarul orasului New York (invitat)

Excelenta Sa Iulian Buga — Ambasadorul Romaniei la Washington

Excelenta Sa Simona Miculescu — Ambasadoarea Romaniei la Natiunile Unite

Excelenta Sa Florin Angelo Florian — Ambasadorul Romaniei la Santiago, Chile

Excelenta Sa Vlad Lupan — Ambasadorul Moldovei la Natiunile Unite

Onorabila Ioana Costache — Consul General al Romaniei la New York

Program 2015

11:30 am - 11:45 pm Recital Brandusa Covalciuc
11:45 am - 12:00 pm Recital Valeria Arnautu
12:00 pm - 12:05 pm Deschidere Stefan Minovici
12:05 pm - 12:20 pm Dans Grupul "Hora" Dansuri Populare, Moldova
12:20 pm - 12:30 pm Recital Ciprian Cocalia, Moldova
12:30 pm - 12:40 pm Recital Lia Lungu
12:40 pm - 12:55 pm Recital Brandusa Covalciuc
12:55 pm - 1:10 pm Recital Abigail Budak
1:10 pm - 1:20 pm Dans Grupul "Banatul"
1:20 pm - 1:40 pm Mesajele oficialitatilor invitate Deschiderea oficiala a Festivalului si mesajul de bun venit adresat de catre organizatori si demnitarii participanti.
1:40 pm - 1:55 pm Dans Grupul "Hora" Dansuri Populare, Moldova
1:55 pm - 2:10 pm Recital Valeria Arnautu
2:10 pm - 2:25 pm Dans Grupul "Banatul"
2:25 pm - 2:40 pm Recital Abigail Budak
2:40 pm - 3:00 pm Recital Viorica Onut
3:00 pm - 3:10 pm Prezentare
de Moda
"Modern Folk" - Prezentare de moda Ana Popa
3:10 pm - 3:20 pm Recital Ciprian Cocalia, Moldova
3:20 pm - 3:30 pm Recital Recital Pop-opera Elisabeth Martin
3:30 pm - 3:40 pm Recital Justin Vladutiu
3:40 pm - 3:50 pm Recital Valeria Arnautu
3:50 pm - 4:00 pm Dans Grupul "Hora" - Dansuri Tiganesti, Moldova
4:00 pm - 4:10 pm Recital Recital Pop-opera Elisabeth Martin
4:10 pm - 4:20 pm Recital Ciprian Cocalia, Moldova
4:20 pm - 4:30 pm Dans Grupul "Banatul"
4:30 pm - 4:40 pm Recital Viorica Onut
4:40 pm - 4:50 pm Dans Grupul "Hora" - Dansuri Tiganesti, Moldova
5:00 pm   Inchiderea festivalului

2014Cea mai importanta manifestare culturala romaneasca din afara granitelor tarii, Festivalul Romania Broadway si-a desfasurat cea de-a Cinsprezecea Editie in ziua de duminica 22 iunie 2014. Locul de confluenta a doua lumi, romana si americana, au creat aceasta oportunitate unica prin care valorile, traditia si cultura unei tari deosebite s-au intalnit cu cele ale cetatenilor intregii lumi. Pe cea mai importanta scena a lumii, Broadway, pe parcursul celebrului Canion al Eroilor, in Districtul Financiar al Manhattan-ului, creativitatea, talentul si inovatia romaneasca si-au lasat amprenta pentru inca un an.

2014Printre oficialii americani care au fost prezenti la acest eveniment se numara Congressmena Loretta Sanchez (D) California, Co-Presedinta Caucus-ului Romanesc in Congresul American si invitata de onoare a Festivalului. Au mai participat la Festival, Ministrul Delegat al Diasporei, Excelenta Sa, Bogdan Stanoevici cat si E.S. Iulian Buga, ambasadorul Romaniei la Washington si E.S. Simona Miculescu, ambasadoarea Romaniei la Natiunile Unite in New York.

Cea de-a XIV Editie a Festivalului nostru a avut loc duminica, 12 mai pe Broadway, intre strada Liberty si Battery Park. A fost pentru prima data in istoria sa cand artistii nostri din Romania si Statele Unite nu au participat la acest eveniment deosebit, care celebreaza de peste paisprezece ani cultura, istoria si tarditile romanesti.

Politicieni de varf, ambasadori si oficialitati Americane si romame de prim rang au fost nevoiti ca canceleze prezenta lor la Festival. In schimb, peste 20.000 de vizitatori au facut pelegrinajul celebrei artere newyorkeze in zona Festivalului, majoritatea turisti din intreaga lume si americani, care s-au bucrat impreuna de o zi insoriat si calduroasa intr-o atmosfera lipsita de spiritual romanesc.

Regretam mult ca ne-am dezamagit suporterii si compatriotii, dar vom continua cu eforturi mai sutinute sa ne promovam minunata noastra tara si superbele ei talente si valori anul viitor, in 2014. Fara a primi nici o contributie sau sponsorizare din partea statului roman si a guvernului acestuia, este imposibil de a sustine un eveniment de asemena amploare de catre o singur persoana si familia sa.

Cea mai importanta manifestare culturala romaneasca din afara granitelor tarii, Festivalul Romania Broadway, isi va desfasura cea de-a treisprezecea editie in ziua de 5 mai, 2012. Locul de intalnire a doua lumi, romana si americana, unde traditia si cultura se intalnesc cu lumea de afaceri, creatii , talentul si inovatia. New York-ul va fi inca o data in treisprezece ani si scena unei saptamani economice dedicate industriei romanesti si investitiilor in diverse sectoare atractive pentru oamenii de afaceri americani, cum ar fi: sectorul medical, dezvoltare si turism, agricultura si proiecte de mediu. Printre oficialii romani care si-au anuntat prezenta la aceste serii de evenimente se numara: Excenta Sa, Laszlo Borbely, Ministrul roman al Mediului si Padurilor si Excelenta Sa Cristian Petrescu, Ministrul Roman al Turismului si Dezvoltarii si Secretarul de Stat pentru Agricultura, Barna Tantzos. Seria de spectacole din ziua festivalului va fi sustinuta de artisti romani din zona Harghita, dar si de artisti locali. De asemenea guvernatorul Statului New York, Andrew Cuomo, a fost invitat la aceste evenimente.

MIC & Associates si Fundatia "Fratii Minovici" au organizat cea de-a douasprezecea editie a acestei manifestari.

Ca in fiecare an, evenimentul s-a bucurat de participarea unor invitati de calibre, printre care: ministrul Mediului si Padurilor din Romania, Excelenta Sa Laszlo Borbely, ambasadorul Romaniei la Natiunile Unite, Simona Miculescu, cat si consulului General al Romaniei la New York, Marian Parjol.

Participantii au vizionat momente artistice sustinute de ansamblul de copii "Banatul" din Queens, si grupul "Trei Scaune" din Judetul Covasna, recitaluri sustinute de Lia Lungu si Marius Moldovean, Natalia Sandu si Mihai Donca.

Romeo si Julieta Salerno au sustinut un concert de o ora, reprezentand un stil muzical deosebit:
pop-opera.

2010 - Editia cu numarul Unsprezece a adus recunoasterea oficiala a zece ani de eforturi sutinute din partea organizatorului, Stefan Minovici, prin proclamarea lunii mai "Luna Traditiilor Romanesti in Statul New York" de catre Guvernatorul David A. Patterson.

A fost pentru prima oara in istoria Statului New York cand o astfel de recunoastere a fost oferita comunitatii romano-americane din New York. Concertul traditional de 6 ore i-a avut ca protagonisti pe artistii romano-americani George Rotaru, Natalia Sandu, Nina Turcanu, Mihai Donca, Toni Cortez si Diana Prepelita.

Invitati speciali au fost ambasadorul Romaniei la Washington, Excelenta Sa Adrian Vierita, Consulul General al Romaniei la New York, Nino Pavoni, Terry Jackson, Director al Diviziei Afaceri Internationale a orasului New York, Kristy Stiles, Director de Relatii Publice al Guvernatorului Statului New York, David A. Paterson.

2009 - Editia aniversara a festivalului s-a bucurat de o audienta record si a culminat cu o saptamana dedicata industriei romanesti, la care au participat cele mai importante institutii financiare, din sectorul apararii, energiei si infrastructurii din Romania, alaturi de lideri ai marilor firme americane si fonduri de investitii.

Printre invitatii de calibre s-au numarat Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, si Profesorul Robert Engle, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, din partea americana, si Generalul Constantin Degeratu – Consilier Prezidential pentru Securitate Nationala si Aparare, Printul Paul de Romania si Printesa Lia, din partea romana.

La aceasta editie au fost prezente peste 20.000 de persoane, care au fost participat la concertul-maraton de sapte ore sustinut de artisti romani, intre care: George Rotaru, Lia Lungu, Marilena Dob

2008 - Traditia a continuat si in anul 2008, cu cea de-a Noua editie a acestei manifestari culturale majore. Faptul ca evenimentul a fost transmis in direct, a facut posibila promovarea acestuia pe cinci continente, in comunitatile romanesti din Australia, Italia, Spania, sau Canada.

Acest an a beneficiat de sponsorizarile unor mari corporatii americane care au dorit sa sustina aceasta manifestare: Raytheon si ITT.

Ministerul Roman al Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Biroul National de Turism din New York, reprezentat de Domnul Simion Alb, au contribuit de asemenea la buna desfasurare a seriei de evenimente.

Gazdele Festivalului au fost doua personalitati romanesti de televiziune si moda: Mihaela Radulescu si Catalin Botezatu. Dl. Botezatu a prezentat doua colectii in cadrul festivalului, iar la cina de gala ce a urmat festivalului, a sustinut un show similar in fata unui grup de executivi ai celor mai importanti producatori americani si internationali de bunuri de lux.

Artistii care au sustinut recitaluri in cadrul evenimentului au fost Oana Zavoranu, la prima aparitie scenica dupa lansarea primului album muzical, Andreea Antonescu, Camelia Ciobanu, Lia Lungu, Sanziana & Any Stanciu, Marisena Zamfir si ansamblul "Banatul".

Deasemenea, la eveniment au fost prezenti Ambasadorului Romaniei la Washington, DC – Adrian Vierita, Pietro Pavoni – Consulul General al Romaniei la New York, Terry Jackson – Director al Diviziei Afaceri Internationale a orasului New York, precum si oameni de afaceri romani si americani.

2007 - 5 mai 2007 este data la care cea de-a opta editie a festivalului a avut loc, reunind si de aceasta data aproximativ 25,000 de participanti. Cei prezenti au putut admira exponate de cultura romaneasca, muzica traditionala, costume populare si nu in ultimul rand, preparate culinare traditionale.

Pe scena special amenajata de aceasta data pe Water Street, langa Wall Street, cei care au incantat audienta au fost: trupa De La Vegas (Romania), interpreta de muzica folclorica Lia Lungu (SUA), quartetul de Jazz Emil Bizga (SUA), Marilena Dobre (SUA), Sanziana si Any Stanciu (SUA), trupa Indigo (Romania). Spectacolul a fost prezentat de Mihaela Craciun (Romania) si Cosmin Chivu (SUA), si a fost transmis in direct prin satelit de catre Televiziunea Nationala Romana, fiind vizionat din Australia pana in Canada.

Excelenta Sa Ambasadorul Romanei la ONU – Mihnea Motoc, Consulul General al Romaniei la New York – Excelenta Sa Pietro Pavoni si reprezentantii primarului orasului New York – Michael Bloomberg au participat deasemenea la aceasta editie.

2006 - A saptea editie a festivalului este din nou transmisa in direct, prin intermediul partenerului media, TVR International si datorita eforturilor financiare sustinute ale organizatorului.

Printre oficialii invitati s-au numarat Excelenta Sa Sorin Ducaru, Domnul Pietro Pavoni, consulul Romaniei la New York, presedintele Raytheon International, domnul John Miller, cat si reprezentantii primarului Michael Bloomberg, Terry Jackson si Elizabeth Daly care au transmis mesajele oficialilor americani celor prezenti.

Audienta s-a bucurat de 5 ore de concert sutinut de artisti romani celebri: trupa Akcent, Nico si Maria Ciobanu.

2005 - Editia din anul 2005 a inregistrat un nou record, festivalul fiind transmis in direct pe cinci continente, prin intermediul postului de televiziune TVR International.

Andra, Nicola, si George Rotaru impreuna ansamlul local "Banatul", au incantat aceasta larga audienta, timp de mai bine de 8 ore.

Invitati marcanti au fost D-nul. Sorin Ducaru – Ambasadorul Romaniei la Washington, DC, Mihnea Motoc – Ambasadorul Romaniei la ONU, Dl. Mihai Naumescu – Secretar de Stat in MAE al Romaniei si Linda Grass – reprezentanta primarului orasului New York, Rudolph Giuliani.

2004 - In 2004, festivalul a inregistrat o premiera, organizatorii reusind sa realizeze prima transmisie TV in direct a unui festival a diasporei romanesti, evenimentul fiind realizat in urma colaborarii cu TVR International.

Vedetele prezente la aceasta editie au fost Monica Anghel, Nicola impreuna cu trupa ei, si Nicolae Voiculet, celebru naist roman.

2003 - At the fourth edition of the Romania Day Festival in 2003 were present Simona Miculescu, senior presidential adviser, Mircea Geoana, Romanian foreign minister, Dan Matei Agaton Tourism minister and Romanian ambassador to the Washington, Sorin Ducaru.

2002 - A patra editie a Festivalului i-a avut ca invitati pe Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, Ministrului Turismului, Dan Matei Agaton si a Consilierului Prezidential Simona Miculescu, precum si a Ambasadorului Romaniei la Washington, DC – Dl. Sorin Ducaru.

2001 - A doua editie a Festivalului Ziua Romaniei pe Broadway s-a bucurat de participarea fostului presedinte Emil Constantinescu, Ministrul Turismului, Dl. Dan Matei Agathon, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Dl. Mugur Isarescu si ambasadorul Romaniei la Washington, Excelenta Sa Sorin Ducaru.

Anul 2000 - Printre invitatii de onoare care au participat la primul festival romanesc organizat la New York in anul 2000 s-a aflat Majestatea Sa , Regele Mihai al Romaniei, impreuna cu familia Regala.

Alaturi de acestia au fost prezente numeroase celebritati cum ar fi tenismenii Ilie Nastase si Dumitru Haradau, oficialitati si diplomati, politicieni si oameni de afaceri romani si americani.

Dna. Zoe Petre, consilierul presedintelui Emil Constantinescu, si Dl. Mircea Geoana, Ministrul de Externe, au reprezentat Guvernul Romaniei. Primaria orasului New York a fost reprezentata de Dna. Linda Grass, Director al Departamentului pentru Relatii Internationale.

 

 

 

 

 

 

 

 

..............................................................................................................................................................................................................................................